BİZDEN HABERLER

Ekonomi & Hukuk Buluşmaları Malatya Toplantısı

Derneğimizin, EKONOMİ Gazetesi’yle ülke çapında düzenlediği Ekonomi & Hukuk Buluşmaları, 24 Ekim 2024 tarihinde Malatya durağındaydı. TÜRKONFED, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Ticaret Borsası ve Malatya Barosu'nun desteklediği toplantıda "A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu" önerilerimizi Malatya'nın iş ve hukuk dünyasıyla buluşturduk. Toplantıda TOBB ETÜ Öğr. Üyesi Prof. Dr. Fatih Özatay’ın makroekonomik göstergeler ve hukuk arasındaki ilişkiyi açıkladığı sunumunun ardından, dernek başkanımız Av. Mehmet Gün "Yargı, dirliğin ve birliğin en önemli harcıdır." dedi. Sunumların ardından Malatya iş ve hukuk dünyasının sorunları, beklentileri, fırsatları salondaki katılımcılarla birlikte değerlendirildi.

> Tamamını izle

Türk Hukuk Yapay Zekası Sohbetleri - 20

Kurucu üyemiz Av. Burhan Uyan moderasyonunda yapay zeka alanının önderleri ile buluştuğumuz Türk Hukuk Yapay Zekası webinar serimizin 20. yayınını 21 Ekim Pazartesi günü gerçekleştirdik. Konuğumuz Szeged Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Gizem Gültekin-Varkonyi oldu. Yapay zeka ile etkileşimdeki bireylerin hakları ve hak yoksunlukları, AB yasal düzenlemeleri nedeniyle yapmak zorunda olduklarımız, hukukta yapay zekanın güncel durumu ve geleceği hakkında AB görüşlerini, Gizem Gültekin-Varkonyi’nin değerlendirmeleri ışığında konuştuk. 

> Tamamını izle

Anayasa Candır Webinar Serisi

Derneğimiz üyeleri Prof. Dr. Ayşe Odman Boztosun ile Av. Burhan Uyan'ın, 7’den 77’ye tüm vatandaşlarımız için Anayasamızın kapağını merak ve sevgiyle araladığı webinar serimiz devam ediyor. 

Ekim ayındaki sohbet başlıklarımız "Güçlü Kişilikten Adalet ve Dayanışma Üreten Topluma", "Güvenli Çevrede Çocukluktan Yetişkinliğe: Anayasamız", "Anayasal Usul: Toplum İşleyişinin Yol Haritası", "Millet Egemenliğinin Düzen Sağlama Aracı: Kanun" ve "Savcılarımız: Cumhuriyet Düzenimizin Koruyucuları" oldu.

> Tamamını izle

#HaftaninGrafigi Serisi

Yargıya dair, her hafta seçtiğimiz bir başlık altında sunduğumuz göstergeleri içeren post serimizde bu ay seçili ülkelerde ilk derecede karara bağlanan her 100 bin dosyaya düşen mahkeme sayısını, ilk derecede hakim başına karara bağlanan dosya sayısını ve bu dosyalar içinde medeni ve ticari davaların görülme süresini paylaştık. 

#HaftaninGrafigi etiketiyle her hafta Pazartesi günü yayınladığımız bu seriyi Derneğimizin X hesabından takip edebilirsiniz. 

> Tamamını oku

BAŞKAN AV. MEHMET GÜN'DEN

Refah için Hukuk: Erdoğan’ın Yeni ve Sivil Anayasa Söylemi Ne Kadar Samimi?

Dernek Başkanımız Av. Mehmet Gün, bu bölümde Gamze Elvan'ın sorularıyla yeni anayasa tartışmalarını değerlendirdi.

> Tamamını izle

Anayasa Samimiyeti

"Halkın hazırlanmasına aktif olarak katılmadığı, bürokratların en üst amirleri olan cumhurbaşkanının direktifleri doğrultusunda yazdığı metinler, sivil anayasa olamaz. İktidarın hâkimiyetindeki üniversite ve diğer kurumlara görüş sormak da o metni sivil anayasa yapmaya yetmez. Bu metinleri Meclis komisyonlarında görüşmekle de sivil anayasa yapılamaz. Çünkü hem komisyonlardaki görüşmelere sivillerin katılma imkanları, hem 20-30 kişiden fazla almayan salonların kapasitesi kısıtlıdır. Üstelik komisyonların müzakere süreçleri derinlikli tartışmaya imkan vermemektedir."

8 Ekim 2024 tarihli 9 Eylül Gazetesi makalesi yayında.

> Tamamını oku

Refah için Hukuk Gerekir

"Doğal şartlarda güçlerini birleştirip hızla büyüyerek verimliliği ve katma değer üretimini katlayabilecek ya da refahımızı 4 katına çıkarabilecek girişimlere engel olan şey yargının hukukun üstünlüğünü iktidardaki siyasetçilere karşı gerçekleştirememesi, sorumsuz ve cezadan bağışık yönetici kesimin istikrarı bozmasıdır. Yargı görevini tam yapabilseydi küçük işletmelerimiz birleşerek büyür yıllık toplam katma değer üretimi 9,9 trilyon lira değil, 41 trilyon liradan fazla olurdu."

21 Ekim 2024 tarihli 9 Eylül Gazetesi makalesi yayında.

> Tamamını oku

GÜNCELE DAİR

Daha İyi Yargı Derneği’nin çalışma alanlarında öne çıkan raporları ve haberleri bu bölümde sizler için listeledik.

Avrupa Komisyonu 2024 Türkiye Raporu: Avrupa Komisyonu'nun Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye'yi içeren 2024 Genişleme Paketi ve ülke raporları yayınlandı. 2024 Türkiye Raporu'nda “Hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanında, önceki raporlarda tespit edilen konularda ilerleme kaydedilmedi ve ciddi endişeler devam ediyor” değerlendirmesine yer verildi. 

> Tamamını oku

ÜYE VE PAYDAŞLARIMIZDAN

Ceza Sistemi Nasıl Uygulanmalı?

Prof. Dr. Adem Sözüer; Habertürk TV

Ceza infaz sistemi nasıl işliyor? Verilen cezalar yeterli mi? Cezalarda yapıldan düzenlemeler yeterli mi? İstanbul Bilgi Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi ABD Başkanı, Derneğimizin kurucu üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer, Haber Hattı'nda Ayşe Süberker'in sorularını yanıtladı.

> Tamamını izle

Yeni Anayasa Tartışmaları

Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu; Cumhuriyet

İstanbul Gedik Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku ABD öğretim üyesi, Derneğimizin kurucu üyesi Prof. Dr. Kanadoğlu, yeni anayasa tartışmalarını Cumhuriyet'e değerlendirdi.

> Tamamını oku

UYAP Üzerine

Prof. Dr. Muhammet Özekes; HukukiHaber

"Bu projenin gerçek anlamda verimli kullanılmadığı yönleri ise, aslında kullanılamamasından değil, kullanılmak istenmemesinden ve yönetsel siyasî tercihlerden, bürokratik kurnazlıklardan kaynaklanmaktadır. Bunun en tipik örneği ise, farklı ve çok yönlü veri barındıran bu sistem elde varken, kısır, işe yaramaz, hiçbir sağlıklı çalışmaya temel oluşturmayacak, bu devirde artık ham veri niteliğindeki adlî istatistiklerimizdir (örneğin arabuluculuk istatistikleri, yargısal durumu analize yarayan, gerçek durumu tespitten uzak diğer veriler). Adlî istatistiklerin durumu UYAP varken gerçekten utanılması gereken bir durumdadır."

> Tamamını oku

Daron Acemoğlu Ne Diyor?

Taha Akyol; Karar

"Acemoğlu, 2020’de kendisiyle yaptığım mülakatta “son 13 yılda, Türkiye ekonomisi büyüdü, ancak verimlilik artışı oranı sıfır veya negatif oldu” diyor, tüketim ve rantla büyümeyi ve kurumların siyasallaştırılmasını eleştiriyordu. (6 Ocak 2020) Keşke iktidar Acemoğlu’nun ve diğer gerçek iktisatçıların 2012-13’lerde başlayan eleştirilerine kulak verseydi değil mi? Bugün kişi başı 25 bin dolara çıkabilirdik, yazık oldu kayıp yıllara."

> Tamamını oku

ETKİNLİKLER

Yaklaşan Etkinlik TEPAV Toplantısı: Sorumsuzluk, Cezasızlık ve Refaha Etkisi

6 Kasım 2024, Çarşamba günü yapılacak toplantıda Sorumsuzluk, Cezasızlık ve Refaha Etkisi'ni TEPAV Hukuk Çalışmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Levent Gönenç moderatörlüğünde, Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku ABD Başkanı, Daha İyi Yargı Derneği kurucu üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer değerlendirecek.  

> Tamamını oku

Yaklaşan Etkinlik 14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Akademik Programı

14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Akademik Programı açıklandı. Bu yıl akademik programın teması: “Adil Yargılanma Hakkı”. Oturumlar, 22-29 Kasım tarihleri arasında Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde gerçekleşecek. 

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün 22 Kasım günü "Tek Celsede Kısa Sürede Adil Yargılanma Mümkün" başlıklı bir konferans verecek. 

> Tamamını oku

Değerli katkılarınızı bekliyoruz.

Daha İyi Yargı çalışma alanları ile ilgili olmak üzere  yayınlanmasını istediğiniz yazılar ve etkinlikler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bizimle İletişime Geçin

 

Bizi Takip Edin:

 

Bize Ulaşın:

info@dahaiyiyargi.org

www.dahaiyiyargi.org

Bültenimizde ve web sitemizde üyelerimizin görüşlerini ve tavsiye ettikleri etkinlikleri yayınlamaktan memnuniyet duyacağız. Daha İyi Yargı çalışma alanları ile ilgili olmak üzere yayınlanmasını istediğiniz yazıları ve etkinlikleri info@dahaiyiyargi.org adresine gönderebilirsiniz.

This e-mail has been sent to @, click here to unsubscribe.

Esentepe Mah. Şehit Üsteğmen Mehmet Gönenç Sk. No:2/1 Şişli 34394 İstanbul